Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-05

onsdag 4 november 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-05. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

8-årig finsk flicka död i svininfluensa
Hade inga kända bakomliggande sjukdomar. En åtta år gammal flicka i Finland har avlidit av svininfluensan. Hon dog i sitt hem natten till i tisdags. – Flickan hade inga underliggande riskfaktorer, säger Terhi Kilpi överläkare vid institutet för hälsa och välfärd, till Aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6069317.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1768724/8-arig-finsk-flicka-dod-i-influensan


Svinfluensan slår hårt mot Ukraina
Skolor hålls stängda och invånarna uppmanas att undvika stora folksamlingar. Svininfluensan har slagit hårt mot Ukraina och hittills har 81 personer dött. Nu tror världshälsoorganisationen WHO att det här är en indikation på hur den nya influensan kommer att drabba det norra halvklotet. – Situationen är väldigt allvarlig, säger Aftonbladets Peter Kadhammar på plats i Ukraina.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6067547.ab
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article6069136.ab


Elever i Gävle till sjukhus efter vaccinering
Flera elever i Gävle kommun har förts till sjukhus sedan de blivit dåliga av svininfluensavaccinet. Barnen har drabbats av biverkningar som yrsel och illamående. - Vi har ingen möjlighet att övervaka dem på skolan, säger skolöverläkare Margareta Bondestam.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1768369/elever-i-gavle-till-sjukhus-efter-vaccinering


Infektionsprofessorn om vaccinet: Myndigheterna har varit naiva
Det är akut brist på vaccin i många landsting. Leveranserna har kantats av trassel. Läkemedelsföretaget har bara levererat hälften av den förväntade vaccinmängden. Myndigheterna har varit naiva som litat på och betalat för företagets "garantier", tycker infektionsprofessor Björn Olsen. - Det är en naivitet som gränsar till dumhet. Vi visste att det här skulle hända. Det enda sättet att ha kontroll över produktionen är en egen vaccinfabrik.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1768209/infektionsprofessorn-om-vaccinet-myndigheterna-har-varit-naiva


Chatt om influensavaccinet
Henrik Almkvist, chefläkare vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, Stockholms läns landsting chattade med läsarna om influensavaccinet.

http://www.dn.se/nyheter/chattar/chatt-om-influensavaccinet-1.988294


Influensan slår hårdare
Trycket på landets universitetssjukhus från patienter som insjuknat i svininfluensan har ökat kraftigt sedan helgen, visar en rundringning som SvD har gjort. Med två miljoner vaccinerade hoppas Smittskyddsinstitutet att utbrottet kan mildras. Men det blir en kamp mot klockan när Stockholms hundratusentals skolbarn ska hinna vaccinera sig.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3748549.svd


Katt hade svininfluensa
En katt i den amerikanska delstaten Iowa har konstaterats ha svininfluensa.

http://www.bt.se/nyheter/katt-hade-svininfluensa%281610906%29.gm


Färre vaccinleveranser än planerat
Leveranserna av influensavaccin har försenats och antalet doser är färre än planerat, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna och ordförande i Smittskyddsläkarnas förening, till TT.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3745721.svd


Vaccinet räcker inte
Långa köer till vårdcentralerna

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article6069617.ab

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-05”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar