Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-09 del 2

måndag 9 november 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-09. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Svinaktiga knep i jakten på vaccin
NEW YORK Det finns något i den här staden som just nu är mer svårfunnet än ett bord på Babbo, en taxi under skiftbytet, eller ett missnöjd Yankees-fan. Exakt det gör att dödsinstinkten slår till hos varje New York-bo, som aldrig har väntat på sin tur eller accepterat att något inte kan lösas genom en mindre muta. De gör därför som de brukar. De ringer alla de känner och undrar om de känner någon. Som kan ge dem en spruta influensavaccin.

http://www.svd.se/opinion/kolumnister/jennynordberg/artikel_3769881.svd


Kaos i flera län
Skillnaden på vaccintillgång stor mellan landstingen. I Stockholm och Uppsala ringlar långa köer utanför vårdcentralerna. I andra landsting flyter vaccinationerna på utan problem. – Vi har jobbat stenhårt med logistiken, säger Johan Adolfsson i Gävleborg.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6090273.ab


Anna Bäsén: Lägg korten på bordet
Det är troligt att svenska staten också har ett vaccinavtal där företaget ges ansvarsfrihet och staten betalar eventuella stora ersättningskrav. Även om ingen vill medge det. Annars skulle knappast just den klausulen i kontraktet vara sekretessbelagd. Och att Sverige skulle ha fått igenom ett verkligt annorlunda, och gynnsammare, avtal än Danmark är ju inte heller så troligt.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1773066/anna-basen-lagg-korten-pa-bordet


Tillverkarna slipper ansvar för vaccinet
Tillverkaren av vaccinet, Glaxo Smith Kline, kräver ansvarsfrihet för eventuella framtida biverkningar. I går avslöjades att Danmark gått med på kraven. I Sverige hemlighålls avtalet. - Den klausulen i kontraktet är sekretessbelagd, säger Anders Tegnell vid socialstyrelsen.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1772759/tillverkarna-slipper-ansvar-for-vaccinet


Nu börjar skolor vaccinera
Vaccinationen av tiotusentals skolbarn i Göteborg och Västsverige mot svininfluensa börjar i stor skala på måndagen. Först ut är sexåringarna.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.245570-nu-borjar-skolor-vaccinera

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-09 del 2”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar