Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-08

söndag 8 november 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-08. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Felaktiga uppgifter om vaccin på Vårdguidens hemsida
”Här kan du se vilka mottagningar som har vaccin” – så står det på Vårdguidens webbplats. Men uppgifterna stämmer inte. På flera av de vårdcentraler som uppges ha vaccin är det slut. Läget är kaotiskt, uppger en källa.

http://www.dn.se/sthlm/felaktiga-uppgifter-om-vaccin-pa-vardguidens-hemsida-1.989936


Fick svininfluensa - trots vaccinationen
Helena Dahlberg Wikström från Umeå är kritisk till vaccinationsrutinerna. Själv drabbades hon av svininfluensan - trots att hon hade tagit sprutan. - Jag har levt i falsk trygghet, säger hon till Expressen.se.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1771855/fick-svininfluensa-trots-vaccinationen


Landstingspolitiker smet före i kön
Varken Kungen eller statsminister Fredrik Reinfeldt får förtur i kön till vaccinering mot svininfluensan. Det får däremot politiker och högre tjänstemän i Uppsala.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/landstingspolitiker-smet-fore-i-kon-1.989856
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3764763.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article6083523.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1772199/politiker-gick-fore-i-vaccinationskon
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.244803-politiker-gar-fore-i-vaccinationsko


”Politikerna borde skämmas för sitt egoistiska beteende”
I Uppsala går politikerna före i vaccinationskön. Argumentet är att de behövs för att fatta viktiga beslut. Landstingsrådet Ismail Kamil säger att “som landstingsråd med ansvar för flera miljarder kronor anser jag att jag tillhör en prioriterad grupp. Jag har dessutom små barn”. Ismail Kamil och hans politikerkollegor har fel. De tillhör inte alls en prioriterad grupp. Tvärtom borde de skämmas för sitt egoistiska beteende.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3765337.svd


”Fel att låta politiker gå före”
Forskare rasar mot politikerna som går före i vaccinationskön. Politiker i Uppsala gick före allmänheten i vaccinationskön för svininfluensan. Men det strider mot alla etiska riktlinjer som finns, säger Martin Peterson, forskare och docent i filosofi och etik på universitetet i Eindhoven. – Det är förkastligt, det sänder ut en signal att vissa människor är mer värdefulla än andra.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article6084314.ab


Skåne har vaccinerat flest
Det är stora skillnader i hur långt olika landsting har kommit med vaccineringen mot svininfluensa. I Skåne har man redan hunnit vaccinera en fjärdedel av befolkningen, men på andra håll ligger man långt efter, visar DN:s rundringning.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/skane-har-vaccinerat-flest-1.989761


Väktare kallas in för att hindra kaos i köerna
I veckan startade massvaccineringen mot svininfluensan. DN besökte vårdcentralen i Tullinge där flera hundra personer köade i underkylt nålsticksregn. Väktare spärrade entrédörren. Många fick gå utan att ha fått sprutan.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vaktare-kallas-in-for-att-hindra-kaos-i-koerna-1.989751


”Vi har ingen brist på vaccin”
Den ödesdigra vaccinbristen tycks ha blivit det allt överskuggande hotet i Sverige denna vecka och under fredagen bjöds två nyheter med både goda och onda effekter i detta avseende. Dels ska barn under tre år börja vaccineras, dels behöver flertalet vuxna enbart en vaccindos.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3763357.svd


”Att agera utifrån rädsla är aldrig bra”
SvD:s psykolog Madeleine Gauffin Rahme svarar här på några av de frågor som SvD:s läsare mailat in, apropå vaccineringen mot svininfluensan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3763363.svd


Influensan har präglat hela hösten
Ett barn har redan fått vaccin, ett annat verkar få vänta. Familjen Hultgren har bestämt sig för att vaccinera sig, men förutsättningarna för hur barnen får vaccin ser olika ut. Och hur gör man om tonårssonen inte vill göra som resten av familjen?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3763361.svd


Därför måste vi vänta på vaccin
Aftonbladet granskar: Planerna på vaccinfabrik sågades av experterna. Stora delar av avtalet med vaccintillverkan är hemligt. Men Sverige kunde ha haft en egen fabrik. I dag granskar Aftonbladet varför den aldrig byggdes – och vad vi får för de 1,4 miljarder som vi i stället skickade till Storbritannien.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article6083231.ab


Anna Bäsén: Skydda dig själv och andra - vaccinera dig
Så kom det. Ännu ett dödsfall i svininfluensa. En man i 50-årsåldern, som uppfattade sig själv som frisk, dog i svår lunginflammation. Varje dödsfall är en tragedi. Och de kommer tätare, nu när smittan sprids snabbare. Dödsfallen kommer säkert att bli fler. Hur många beror en hel del på dig och mig - om vi tar vaccinet eller inte. Om tillträckligt många vaccinerar sig tillräckligt snabbt har smittan ingen chans.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1771601/anna-basen-skydda-dig-sjalv-och-andra-vaccinera-dig

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-11-08”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar