Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-30 del 2

fredag 30 oktober 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-30. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Schweiz stoppar vaccin till barn
Schweiz stoppar vaccineringen mot svininfluensan till gravida, barn under 18 år och vuxna över 60 år. Anledningen är bristfällig information om hur grupperna påverkas av vaccinet. – Vi förstår inte beslutet, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket till Aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6040954.ab


80 000 är smittade
– Kulmen nås till jul – Brist på vaccin ett hot i hela landet Massvaccinationen är en kamp mot klockan. Svininfluensan sprids nu blixtsnabbt, särskilt bland skolungdomar. Kulmen nås vid jul – då kan hundratusentals svenskar vara insjuknade.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6039788.ab


Fängelseinterner går före vaccinationskön
Fångar i Gävle vaccineras före andra. Interner på fängelset i Gävle får gå före vaccinationskön för svininfluensa. Trots att de inte ingår i riskgrupperna. – Jag vet inte varför, säger Erik Haglund, kriminalvårdschef på anstalten till Gefle Dagblad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6040038.ab


WHO: En dos vaccin räcker
GENÈVE. En enda dos vaccin mot H1N1-influensan räcker för vuxna och unga från tio års ålder. Det säger Världshälsoorganisationen idag, efter tre dagars expertmöte i Genève.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3731977.svd


Maria Larsson: Nej till äggfritt vaccin
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson säger nej till att köpa in äggfritt vaccin till landets äggallergiker. Under Influensakonferensen i Bryssel sa ministern att det inte ens finns ett sådant vaccin att tillgå just nu.

http://www.expressen.se/halsa/1.1762504/maria-larsson-nej-till-aggfritt-vaccin


Bob kämpar för sitt liv
Bob Lindborg, 50, blev hemskickad både från vårdcentralen och akuten, trots att han var svårt sjuk i svininfluensa. Nu kämpar han för sitt liv - och vårdas med konstgjord lunga. - Vi kommer att gå vidare med det här, säger sambon Agnetha Skallberg.

http://www.expressen.se/halsa/1.1761676/bob-kampar-for-sitt-liv


"Det kommer en rejäl spridning"
Influensan sprider sig nu med rekordhög hastighet över landet. Antalet fall som behöver vård har fördubblats sedan förra veckan och trycket på vården växer. - Det kommer en rejäl spridning nu, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

http://www.expressen.se/halsa/1.1761677/det-kommer-en-rejal-spridning


Så kan du få vaccin snabbt
Det går att tränga sig före i vaccinationskön. Det visar Expressens rundringning bland landstingen i Sverige. - Vi beviljar undantag. Man får gå till sin vaccinationscentral och förklara läget, säger Johan Adolfsson, informatör vid Gävleborgs landsting.

http://www.expressen.se/halsa/1.1760494/sa-kan-du-fa-vaccin-snabbt

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-30 del 2”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar