Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-26

måndag 26 oktober 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-26. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

90-åring avled efter vaccinering
Läkemedelsverket utreder ytterligare ett dödsfall som kan ha koppling till vaccinet mot svininfluensa. Verket fick på fredagen en rapport om en 90-årig kvinna som avlidit några dagar efter det att hon vaccinerats, skriver Expressen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/90-aring-avled-efter-vaccinering-1.981600


Influensan tvingar fram höjd beredskap i USA
USA:s president Barack Obama förklarade på lördagen nationellt beredskapläge i landet med anledning av svininfluensan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/influensan-tvingar-fram-hojd-beredskap-i-usa-1.981795
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6011406.ab


1 000 döda i influensa i USA
President Barack Obama har förklarat utbrottet av svininfluensa i USA för en nationell krissituation. Därmed kan myndigheterna snabbt sätta in krisåtgärder som gör det lättare att hantera ökningen av patienter. Bland blir det möjligt att öppna vårdinrättningar utanför sjukhusen.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3703005.svd


Då kommer vaccinet till dig – hela listan
Aftonbladet har varit i kontakt med smittskyddsläkare i alla landsting. Många beklagar sig över att planeringen spricker – eftersom den senaste leveransen är försenad. – Det är helt och hållet vaccintillgången som styr planeringen, säger Per-Åke Jarheimer i Kalmar läns landsting.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6011101.ab


Smittan slår till – före vaccinet
Svininfluensan har tagit fart igen – och medan vi väntar på vaccinet så sprider sig smittan främst på skolorna. På Baldersskolan i Danderyd har 83 av 199 skolbarn insjuknat i misstänkt svininfluensa. Och förra veckan nåddes toppnoteringen med 198 nya konstaterade fall i Sverige. Samtidigt är vaccinet nästan slut i alla landsting.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6008995.ab


Experten: Vaccinet räddar liv
Enligt Smittskyddsinstitutet har hittills 1 778 fall av svininfluensa konstaterats i Sverige. Nu när smittan tar fart igen riskerar tusentals att drabbas. Samtidigt tvekar många inför att vaccinera sig. Här svarar fyra experter på vad som talar för och emot vaccinet:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6008997.ab


Norska fångar släpps fria vid pandemi
En svininfluensapandemi kan leda till att fångar släpps ur norska fängelser. Den som är dömd för mindre allvarliga brott kan antingen få straffavbrott – eller få sona resten av sitt straff hemma.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3703863.svd

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-26”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar