Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-27

tisdag 27 oktober 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-27. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Så ska smittan stoppas i Europa
Sex EU-länder utöver Sverige har köpt in vaccin till hela sin befolkning. Tre länder har ännu inget vaccin, övriga tänker vaccinera men har begränsat sig till olika utsatta grupper, visar DN:s sammanställning.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-smittan-stoppas-i-europa-1.982194


Smittan oroar inte danskarna
Svininfluensan är inget som oroar danskarna. Myndigheternas största problem är att få nyckelgrupper som sjuksköterskor och poliser att vaccinera sig.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/smittan-oroar-inte-danskarna-1.982179


Kan bara gå baklänges
Vaccinerade sig mot influensa – fick neurologisk sjukdom. Hejaklacksledaren Desiree Jennings vaccinerades mot influensan den 23 augusti. Tio dagar senare började hennes helvete. I dag kan hon inte längre ta sig fram normalt – utan kan bara gå baklänges.

http://aftonbladet.se/nyheter/article6015777.ab


Svininfluensa orsakade supporterbråk
Minst tio personer, varav en polis, skadades i sydfranska Marseille på söndagskvällen sedan flera hundra fotbollssupportrar drabbat samman med varandra och med polisen.

http://www.dn.se/sport/fotboll/svininfluensa-orsakade-supporterbrak-1.982180


Så möter Europa svininfluensan

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-moter-europa-svininfluensan-1.982174


Smittade norska fångar kan bli frigivna
Norska hushåll har fått en broschyr från myndigheterna med råd om hur man kan skydda sig mot influensan. På kommersiella tevekanaler har reklamfilm med samma innehåll visats. Och en webbsajt har inrättats där norrmännen också kan få den information de söker.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/smittade-norska-fangar-kan-bli-frigivna-1.982178


Experten om myterna kring vaccineringen
Aftonbladet testar ryktena kring svininfluensavaccinet. Många rykten och myter florerar kring vaccinet och vaccineringen mot svininfluensan. Aftonbladet testar påståendena på professor Jan Liliemark, Läkemedelsverket.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6019381.ab


Rädsla föder konspirationsteorier
Internet gör saken värre. Rykten, myter och lögner florerar på internet och kring fikaborden. Just kring svininfluensan har konspirationsteoretikerna gått igång – ordentligt. – Allt handlar om rädsla, säger psykologen Anne Grefberg.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6020862.ab


Avråder gravida ta influensavaccin
Tyskland: Debatt rasar om om nyttan av att vaccinera människor mot svininfluensan. I Tyskland avråder en läkare gravida kvinnor från att ta vaccin mot svininfluensan som innehåller adjuvans – ämnen som har en immunstimulerande effekt. Men i Sverige gör man en annan bedömning. – Man vaccinerar gravida här och det har inte varit några som helst bekymmer hittills, säger Agneta Aust-Kettis, docent i infektionsmedicin vid Läkemedelsverket.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6018405.ab


VACCINKRIS
Friska tränger sig före i kön – i flera län är doserna slut. Influensavaccinet sinar på flera håll. Riskpatienter ska prioriteras – men friska lurar till sig doser i förtid. Nu rasar de hjärt- och lungsjukas riksförbund. – Det är moraliskt förkastligt, säger förbundsordförande, Berndt Nilsson.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6015522.ab


Rykten om risker stoppar vaccinering
Rykten om farliga biverkningar tycks få invandrarföräldrar att låta bli att vaccinera barnen mot svininfluensa. Från vårdcentralerna på Rosengård i Malmö sänds vaccin i retur. - Ryktet har spridit sig, ett rykte om att det är farligt med vaccinet, säger Claudia Varga, en av de internationella hälsokommunikatörer i Malmö som ska ge invandrare hälsoinformation på deras eget språk.

http://www.expressen.se/halsa/1.1757355/rykten-om-risker-stoppar-vaccinering


Barn får vänta trots smittspridning
Nu sprider sig svininfluensan i landet och barnen, de värsta smittspridarna, har ännu inte fått vaccin eftersom riskgrupperna prioriterats. Men Skåne avvek man från normen och tog 3-5-åringarna först.

http://www.expressen.se/halsa/1.1757718/barn-far-vanta-trots-smittspridning


"Bättre om vi fått vaccinet tidigare"
Massvaccineringen mot svininfluensan fortsätter i veckan. Fortfarande är det riskgrupper och vårdpersonal som får ta vaccinet. Allmänheten får ge sig till tåls åtminstone ett par veckor till, säger Annika Linde statsepidemiolog vid Smittskydds-institutet. - Det är klart att det hade varit bättre om vi fått vaccinet tidigare, men nu är det som det är, säger hon. Här är nio frågor och svar om influensan.

http://www.expressen.se/halsa/1.1757101/battre-om-vi-fatt-vaccinet-tidigare

Comments

One response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-27”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Second Opinion intervjuade en neurolog angående historien med baklängeskvinnan. Hans bedömning är att det rör sig om en psykiskt betingad sjukdom, dessutom utan koppling till det influensavaccin hon tog några veckor innan. http://www.second-opinion.se/so/view/815

28 oktober 2009 kl. 11:28

Skicka en kommentar