Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-25

fredag 25 september 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-25. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Vaccin mot svininfluensan godkänt
Europeiska läkemedelsmyndigheten Emea ger klartecken för vaccinet Pandemrix som ska användas i Sverige mot svininfluensan. Vaccinationerna beräknas dra i gång under vecka 42.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svininfluensan-vaccin-godkant-emea-1.960777
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3570431.svd
http://www.expressen.se/halsa/1.1719494/influensavaccinet-har-godkants


Influensan minskar
Svininfluensan fortsätter att minska i Sverige för tredje veckan i rad, enligt nya siffror från SMI (Smittskyddsinstitutet). Influensan ligger lågt också i övriga Europa.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3569101.svd


Marilyn Manson sjuk i svininfluensan
– Tyvärr kommer jag att överleva, skriver Manson på sin blogg.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5846413.ab


Blivande pappor får förtur till vaccin
Inför höstens stora vaccineringskampanj har landstingen olika regler för vilka grupper som ska prioriteras. I region Skåne ska förskolebarn och blivande pappor få gå före i kön till svininfluensavaccinet.

http://www.expressen.se/halsa/1.1719960/blivande-pappor-far-fortur-till-vaccin

Comments

One response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-25”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Bo Engwall sa...

Massvaccineringsstrategin är av allt att döma inte optimal för folkhälsan. Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga för massvaccinering mot svininfluensan på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om. Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns på

http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept.

"På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp."

Tvärtom, men modellen och Staffan Sylvans uttalande går inte ihop med Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets strategi om massvaccinering av alla.

En ny blogg om detta finns på Netdoktor

http://www.netdoktor.se/?_PageId=115761&Tab=Blogs#Blog[115768]

26 september 2009 kl. 13:12

Skicka en kommentar