Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-02

onsdag 2 september 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-02. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Oroliga gravida ringer ned mödravården
Mödravårdscentralerna är nedringda av oroliga gravida som räds svininfluensan. I Västra Götaland lovar man nu att vaccinera de gravida kvinnorna först. –Skräcken är att genomgå en förlossning samtidigt som man har inluensa, säger gravida Maria Lustin.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/oroliga-gravida-ringer-ned-modravarden-1.943238


Vården virrar till det om viruset – känns tryggt...
Min gravida mage är på topp när svininfluensan når kulmen om sex till åtta veckor. Och jag har en tvååring på förskolan. Så det är ingen överdrift att påstå att jag håller koll på influensarapporteringen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/varden-virrar-till-det-om-viruset-kanns-tryggt-1.943240


40-åringen uppfyllde riskfaktorer
Personer med riskfaktorer ska få en ”generös behandling” när de kontaktar sjukvårdsrådgivningen. Mannen från Uppland som avled i sviterna av svininfluensan uppfyllde flera riskfaktorer, men fick aldrig vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/40-aringen-uppfyllde-riskfaktorer-1.943239


Handelsstudenter i riskfylld nollningslek
För bara några dagar sedan gick Handelshögskolans rektor ut och berättade att han inte tänkte skaka hand med eleverna vid terminsstart med tanke på svininfluensan. Nu kan SvD.se avslöja att en av uppgifterna i den traditionella nollningen var att ge vidare en rå äggula via mun-mot-mun-metoden. Olämpligt säger skolans kommunikationsdirektör.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3450793.svd


Dödsfall ökar oron för influensan
Svininfluensan utvecklas enligt prognoserna, framhåller myndigheterna. Men det första svenska dödsfallet har väckt oro hos sjuka som haft svårt att få kontakt med vården. Katja Björlin Salén är en av dem som känt sig avvisad när hon förgäves sökte hjälp.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3451633.svd


Vaccin på krogen
Sveriges vårdinstanser kartläggs just nu för att kunna distribuera svininfluensavaccin till så många som möjligt. I Stockholm är man öppen för nya alternativ för att nå den växande riskgruppen yngre. Shoppingcenter och nattklubbar finns på förslag och nu efterlyser landstinget intresse hos privata aktörer.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3448313.svd
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691541/landsting-oppnar-for-vaccinering-pa-krogen


Svininfluensa eller vanlig flunsa?
Aftonbladet pratade med smittskyddsläkaren Ann Söderström för att reda ut begreppen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5724602.ab


Skräcken sprider sig
Hundratusentals har insjuknat i svininfluensan världen över. 2 600 personer har dött.  Men hur oroliga är folk i andra länder? Lever de vidare som vanligt eller snackas det bara om svininfluensa även i Jerusalem, Paris, Köpenhamn och Rio de Janeiro?  Aftonbladets utsända rapporterar om läget i världen just nu och hur många som drabbats i de olika länderna.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article5728247.ab


Här sprids influensan
Antalet som smittas av svininfluensan ökar kraftigt i Sverige. Men svenskarna hinner inte få vaccin i tid. - Vi hinner inte vaccinera alla innan smittan når sin kulmen, säger björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691754/har-sprids-influensan


"Det är ett väldigt smittsamt virus"
Sören Andersson, överläkare och chef för avdelningen för virologi vid Smittskyddsinstitutet, SMI, chattade i dag på Expressen.se.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691148/det-ar-ett-valdigt-smittsamt-virus

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-02”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar