Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-01 del 2

tisdag 1 september 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-01. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Dödsfallet väcker stark oro
Det första svenska dödsfallet i svininfluensan har väckt stor oro i landet. Samtalen till sjukvårdsrådgivningarna har ökat mångfalt. En utrdning pågår nu också om rådgivningen brustit i samband med dödsfallet.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sjukvardsupplysningen-gor-utredning-1.942904


Tjänar pengar på svininfluensan
Medan många oroar sig för att smittas av svininfluensan tjänar läkemedelsföretag och vaccintillverkare miljarder. Men det är inte bara de som slår mynt av pandemin.

http://www.dn.se/ekonomi/tjanar-pengar-pa-svininfluensan-1.943196


Gravid kvinna något bättre
Tillståndet för den gravida kvinna som vårdas för svininfluensan har förbättrats något, rapporterar Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gravid-kvinna-nagot-battre-1.942733


Vi står inför en katastrof om handspriten tar slut
Under många år har svensk sjukvård framgångsrikt bekämpat multiresistenta bakterier med handsprit. När nu alla springer till närmsta apotek och köper handsprit riskerar vården att bli utan. Det skulle vara lika med en verklig katastrof, skriver KERSTIN MANNERQUIST från Smittskyddsinstitutet.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/01/vi-star-infor-en-katastrof-om-handspriten-tar-slut


”Nya influensan kan ta över helt”
Ska man uppsöka sjukhus om man uppvisar symtom för svininfluensa? Kan man ”dubbelsmittas”? Hur länge hjälper vaccineringen? Sören Andersson, överläkare och docent vid Smittskyddsinstitutet, svarar på läsarnas frågor.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3450903.svd


Presskonferens om svininfluensan
Svininfluensans utveckling följer tidigare prognoser enligt Smittskyddsinstitutet som medverkade vid regeringens presskonferens med folkhälsominister Maria Larsson (KD). I går konstaterades det första svenska dödsfallet.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3448513.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/webbtv/artikel_3450183.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article5725850.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691207/alla-kan-inte-fa-vaccinet-direkt
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691149/folkhalsoministern-fler-dodsfall-kommer-intraffa
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1691148/det-ar-ett-valdigt-smittsamt-virus


Dödsfallet påverkar inte beredskapen
Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, säger att dödsfallet inte förändrar någonting när det gäller myndigheternas beredskapsarbete.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3446099.svd


Sjukvårdsupplysningen utreder dödsfall
Det var pappan till den avlidne mannen som kontaktade sjukvårdsrådgivningen i Uppsala. När det hände och vad som sades under samtalet är nu under utredning, ledd av sjukvårdsrådgivningens verksamhetschef Monica Mäki Karlstrand.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3448937.svd


– Nu drar den igång på allvar
Maria Brytting på Smittskyddsinstitutet chattade med Aftonbladets läsare om svininfluensan.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5726495.ab


Vårdcentralen vägrade testa honom
Han var förkyld, hade feber och hade fått söka vård tre gånger för att få hjälp att andas. Ändå fick han inte testa om han drabbats av svininfluensa. - Det känns som att de nonchalerar sjukdomen, berättar mannen för Expressen.se.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1690939/vardcentralen-vagrade-testa-honom


Såg på tv - dog i svininfluensa
Den influensasjuke 38-åringen spenderade fredagskvällen framför tvn. Bara timmar senare var han död i svininfluensan. Även 38-åringens pappa har testats för svininfluensan. - Han har inte varit på sin arbetsplats. Det är ett begränsat antal personer han träffat, säger Björn Ragnarsson, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1690769/sag-pa-tv-dog-i-svininfluensa


Första sprutan i oktober
Riskgrupper börjar vaccineras under första veckan i oktober. Den breda massvaccineringen mot svininfluensan går i gång under oktobers andra hälft.

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=514695

Comments

2 Responses to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-09-01 del 2”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Anonym sa...

jag gjorde en amblation 01 sen efter ett par år fick jag extraslag i hjärtat som jag har ca 400 per dag,, ligger jag då i risksonen,,

3 september 2009 kl. 13:37
dark & green sa...

Med bara den uppgiften kan man i alla fall konstatera en förhöjd risk, men utan att veta mer kan jag inte konstatera om du ligger i riskzonen eller inte. Flera studier har kommit fram till att dödsorsaken i svininfluensa i flera fall har varit den typen av lunginflammation man faktiskt kan vaccinera sig mot. Man kan i första hand vaccinera sig mot lunginflammation då det vaccinet är väl beprövat och någorlunda säkert.

Är du orolig kontakta sjukvården, skulle dock inte rekommendera influensavaccinet i första hand eftersom det ännu är obeprövat. Men om du har flera riskfaktorer kanske den risken överväger risken med vaccination.

3 september 2009 kl. 13:47

Skicka en kommentar