Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-08-29

söndag 30 augusti 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-08-29. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Första vågen ebbar ut i England
I Storbritannien tycks det värsta nu vara över – för den här gången. Den senaste tiden har antalet personer som insjuknat i svininfluensan minskat drastiskt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3434621.svd


Vaccin kan göra mer skada än nytta
Det finns en påtaglig risk att en massvaccineringen mot svininfluensan orsakar större skada än nytta. Om viruset muterar och utvecklas till att bli farligare kommer sannolikt vår befolkning att ha en sämre motståndskraft mot nya varianter än om vi inte hade massvaccinerat, skriver Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3427795.svd


Kan tvingas snabb- godkänna vaccinet
Socialstyrelsen oroliga för att stoppas av EU-byråkrati. Vaccinet mot svininfluensan kan bli försenat av EU:s väldiga byråkrati. Nu undersöker Socialstyrelsen om vaccinet kan snabbgodkännas – bara för Sverige. – Vi har en plan B, säger Anders Tegnell vid myndigheten.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5712859.ab


Spelet om vaccinet
På den här platsen kunde det i dag byggas en svensk fabrik för pandemivaccin. Men när det var aktuellt för knappt två år sedan sade regeringen nej. Nu sprider sig svininfluensan och det första vaccinet väntas om en månad. DN kan i dag avslöja vad Sverige får betala för rätten att köpa vaccin och vad en svensk fabrik beräknades kosta.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/spelet-om-vaccinet-1.941501


Blixtsnabb spridning av influensan
Svininfluensan sprider sig nu avsevärt mycket snabbare än tidigare influensaepidemier. För att inte bli stående med ett vaccin som inte får användas planerar Socialstyrelsen nu att snabbehandla ett godkännande av vaccinet.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/blixtsnabb-spridning-av-influensan-1.941415
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5713158.ab


Nya sjukskrivningsregler vid kraftigt svininfluensautbrott
Försäkringskassan vill ändra lagstiftningen tillfälligt om ett stort antal blir sjuka i svininfluensan. På så vis hoppas Kassan man ska underlätta läkarnas arbete med att skriva sjukintyg.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-sjukskrivningsregler-vid-kraftigt-svininfluensautbrott-1.941509


Gravid kvinna livshotande sjuk i svininfluensan
Ännu en patient, en kvinna under 30 år, vårdas med konstgjord lunga (Ecmo) på Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter att ha smittats av svininfluensan. Kvinnan är gravid och hennes tillstånd är livshotande.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gravid-svininfluensan-livshotande-lungsjuk-1.940539
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3431533.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article5706956.ab
http://www.expressen.se/1.1686310


Lugnande uppslutning kring vaccin
Oväntat bra, men det kan bli bättre. Det var de officiella smittskyddsmyndigheternas reaktion på torsdagens två opinionsmätningar. Båda visar att sju av tio svenskar tänker vaccinera sig mot svininfluensan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3424815.svd



Så funkar vaccinet mot pandemin
Cirka 94 procent av dem som vaccinerar sig mot svininfluensan får ett skydd. Hittills har inga allvarliga biverkningar rapporterats, visar DN:s genomgång.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-funkar-vaccinet-mot-pandemin-1.941421

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-08-29”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar