Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-23

fredag 23 oktober 2009

Detta är en sammanfattning av nyheterna om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-23. Meningen är att skapa ett nyhetsflöde som går att följa över tiden. Detta kan bland annat vara intressant i framtiden samtidigt som de viktigaste nyheterna finns samlade på samma plats

Två personer avled kort efter vaccinering
Två svårt sjuka människor har avlidit efter att ha fått vaccin mot svininfluensan. Nu utreds dödsfallen av Läkemedelsverket. - Vi vet ännu inte om det finns något samband, säger Lennart Waldenlind som är docent vid Läkemedelsverket.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1752585/tva-personer-avled-kort-efter-vaccinering


"Influensavaccinet kan vara för starkt"
Äldre allvarligt sjuka kan avrådas från vaccination. Två allvarligt sjuka personer har hittills dött efter att de fått vaccinet mot svininfluensan. Läkemedelsverket utreder nu om det kan krävas nya rekommendationer som avråder äldre och sjuka att vaccinera sig. – I de kliniska testerna som görs inför en vaccination så finns det få av de här ovanliga patienterna representerade, säger Lennart Waldenlind, läkare på Läkemedelsverket.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6001249.ab


Experten: Samma biverkningar som hos ”vanligt” vaccin
”Lindriga influensasymptom och lokala besvär dominerar” Vaccinet mot svininfluensan leder till samma typ av biverkningar som vaccinen mot ”vanlig” säsongsinfluensa. Den bedömningen gör Läkemedelsverket efter att ha studerat de rapporter som kommit in. – Lindriga influensasymptom och lokala besvär är det som dominerar, precis som vi hade förväntat oss, säger Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef för enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5998341.ab


Experten: De var svårt sjuka människor
Det är osannolikt att det skulle finnas någon koppling mellan de två personernas död och vaccinet. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. - Båda två var svårt sjuka människor. Deras tid var nog inne, vaccin eller inte. De dog av döden, helt enkelt.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1752843/experten-de-var-svart-sjuka-manniskor


Man vårdas på intensiven i Lund
MALMÖ. En 40-årig familjefar från Skåne vårdas nu för livshotande svininfluensa på Lunds lasarett. Då behandling i respirator inte hjälpte tvingades läkarna natten till torsdagen sätta in ecmo-behandling, så kallad konstgjord lunga.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1752838/man-vardas-pa-intensiven-i-lund


Norska avled i svininfluensa
Ytterligare en person har avlidit av svininfluensa i Norge. Den 50-åriga kvinnan avled på torsdagen på Akershus universitetssjukhus.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1752791/norska-avled-i-svininfluensa


Läkaren: Vaccinet kan rädda barns liv
Läkarkåren splittras i frågan om vaccinering av barn. Allmänläkare Göran Sjönell tycker att man ska vägra att vaccinera sina friska barn. - Det är ändå en främmande substans som man sprutar in i deras gulliga kroppar, säger han. Men infektionsläkare Jan Sjölin är av en helt annan uppfattning: - Det kan rädda ett barns eller ungdoms liv, säger han.

http://www.expressen.se/halsa/1.1752107/lakaren-vaccinet-kan-radda-barns-liv


Alexanders mamma: "Vill inte chansa"
Marlene Nyberg, 29, är väldigt osäker på om hennes son ska få vaccinera sig. - Jag vill inte chansa, säger hon. Marlene Nyberg från Märsta utanför Stockholm vaccinerade sig för några dagar sedan och blev väldigt sjuk. Hon fick hög feber och ont i hela kroppen. - Jag ångrar att jag tog sprutan. Jag kommer inte ta nästa injektion, säger hon.

http://www.expressen.se/halsa/1.1752108/alexanders-mamma-vill-inte-chansa


Barnen som kunde ha räddats av en spruta
Här är barnen som är svininfluensans offer. Kanske hade de räddats om de fått vaccin i tid. Jack, 8, dog två dagar innan han skulle ha fått sprutan.

http://www.expressen.se/halsa/1.1752110/barnen-som-kunde-ha-raddats-av-en-spruta

Comments

No response to “Nyheter om svininfluensan A(H1N1) 2009-10-23”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar