Svininfluensa fakta:

måndag 27 juli 2009

Vad är svininfluensa?

Svininfluensan orsakas av ett Influensavirus typ A som är ett släkte inom virusfamiljen Orthomyxoviridae. Benämningen för svininfluensa viruset är ”Influensa A(H1N1)” Detta är förövrigt samma betäckning som spanska sjukan hade. I media kallas dock denna influensa helt enkelt för svininfluensan. Flera försök att få media att kalla viruset ”den nya influensan” har misslyckats så även namnet ”den nya influensan” är samma sak som svininfluensan.

H1N1 betecknar en undergrupp av Influensavirus typ A. Influensavirus av typ A delas i sin tur in i olika subtyper beroende på de två olika protein: hemagglutinin (H) och neuraminidas. Sorter av alla subtyper av influensavirus typ A har isolerats från vilda fåglar, även om sjukdom är ovanligt. Vissa typer av influensavirus typ A leder till svåra sjukdom både hos tamfåglar samt, i sällsynta fall, hos människor. Influensavirus typ A kan ibland ge upphov till influensapandemier bland människor.


Varifrån kommer svininfluensan?

Den 24 april 2009 kom nyheten att 81 människor i Mexico City, Mexiko hade dött av vad som då beskrevs som en muterad form av svininfluensa.

Analyserna visar definitivt att viruset är helt nytt och inte har setts tidigare vare sig hos människor eller svin. Forskarna tror ändå att det kan ha funnits spritt bland grisar under någon tid innan det första fallet upptäcktes nu i april 2009 men bevis saknas.

Resultatet av analyser genomförda av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), av de fyra olika segmenten av arvsmassa identifierade att en är endemisk för människor, en endemisk för fåglar och två endemiska för grisar. Dock har andra forskare visat att analyser av virusets genom indikerar att all dess RNA härstammar från svin. Fullständig analys till ursprunget av svininfluensan saknas.

Hur en mutation där minst 4 typer av virus ingår och som alla har olika ursprung kan ha uppstått är än så länge oklart. Djurhållning av grisar är en sannolik källa tack vare att vi tvingar ihop djur i onaturligt stora grupper får viruset möjlighet att spridas och mutera till nya former, som i vissa fall också kan spridas till nya arter. Utan den rasande snabba spridningsmöjlighet som våra enorma djurstallar erbjuder skulle viruset inte alls ha samma möjlighet att utveckla nya egenskaper. Men detta förklarar inte virusets sammansättning. Vissa forskare tror att viruset är framställt i laboratoriemiljö och att det sedan kommit ut.


Hur farligt är svininfluensa?


Svininfluensan har en dödlighet på 0.15% vilket är tre gånger mindre än en vanlig säsongsinfluensa som vanligtvis ligger på 0.5%. Man beräknar att ca 1% av de som får influensan behöver sjukvård främst få grund av följdsjukdomar som främst lunginflammation. Så kortfattat skulle man kunna säga att svininfluensan är en mycket mild influensa. I de milda fallen har den smittade inte ens feber eller några större symptom vilket kan bidra till att smittospridningen är hög.

Det som gör svininfluensan att betrakta som möjligt farlig är att den sprider sig relativt fort och att eftersom virusvarianten inte tidigare funnits så har immunförsvaret dåligt försvar jämfört med tidigare stammar.

A(H1N1) har en smittspridningshastigheten, (enligt de brittiska analyserna) R-noll-värde på 1,16. För en sjukdom anges som R-noll-värde, den så kallade reproduktionshastigheten. R-noll beskriver hur många människor som varje smittad person i sin tur smittar. Om R-noll är över ett innebär det att smittan sprids vidare, om det är under ett är smittan på väg att dö ut. Andra forskare har uppskattat det till mellan 1,1 och 1,6.

Comments

No response to “Svininfluensa fakta:”
Post a Comment | Kommentarer till inlägget (Atom)

Skicka en kommentar